A unique location to reflect on and experience innovation first-hand

A library in metamorphosis

LILLIAD Learning Center Innovation first opened its doors in September 2016 after two and a half years of construction.

The work was undertaken as part of the Grand Lille Campus plan, commissioned by the Hauts-de-France region with the support of the European Metropolis of Lille, the European Union and the State. The project was designed to bring the library in line with modern standards and build an extension onto its historic structure, symbolically located at the geographic heart of the Cité Scientifique campus.

Auer Weber was the agency selected for the project, which included landscaping that brought about a metamorphosis of the original library into an entirely new kind of facility, while at the same time preserving its architectural signature.

Our ambition: disseminate knowledge in all its forms with a focus on a single theme, innovation

LILLIAD Learning Center Innovation includes three complementary units: a renovated and redesigned library, prioritising sociability and collaborative work, an event space dedicated to the University’s institutional life, academic work and partnerships, and Xperium, a demonstration space for science in action and its applications to society.

This flexible and dynamic building includes a large number of shared workspaces that are connected, and fully equipped. These can be reserved and were designed with an emphasis on sociability, relaxation and conviviality and even include a cafeteria, the 3,14. The teaching innovation area, designed with members of teaching staff from campus, facilitates the use of emerging practices and the implementation of innovative approaches. Light and acoustics were given careful thought, and the user journey was designed to be progressive, beginning with the most lively spaces and leading to the most studious.

8800

total surface area in m²

1024

seated capacity

522500

entries in 2019